🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хора, пътища, пощенски картички

Още от лятото 3: post-crossing

За все повече хора този позабравен начин на комуникация се връща с една особена красота. Преди четири години един португалец, страстен привърженик на пощенските картички, поставя началото на проект, който нарича postcrossing. Двайсет и осем годишният Пауло Магалхаес използвал професията си на компютърен специалист, за да задоволи желанието си да получава повече пощенски картички от целия свят. Започнала просто като забавление, тази идея се превръща в социална мрежа, което днес обхваща 199 държави.

Идеята на посткросинга е простичка. Регистрирате се на www.postcrossing.com, изпращате картичка и получавате друга обратно, на случаен принцип. Единствената инвестиция е под формата на пощенски картички и марки. А тя се възвръща многократно като положителни емоции, трепетно очакване и приятна изненада в пощенската ви кутия.

Първото нещо след регистрацията е изпращането на картичка. С натискането на едно бутонче получавате адрес на произволно избран от системата друг посткросър. Получавате името и адреса му и код, под който се регистрира пощенската картичка. Получавате и достъп до профила на съответния посткросър: в свободен текст всеки дава кратка информация за себе си и за това какъв тип пощенски картички иска да получава. (Например немалка част от тях молят картичките да се поставят в плик, защото самите те или марките от тях са предмет на колекциониране.) След като картичката достигне до получателя си, той има задължението да я регистрира на сайта под кода, който сте написали четливо в ъгъла. И колелото се завърта. Някъде, в някоя точка на света, някой посткросър изтегля вашия адрес и изпраща картичка.

Най-много регистрирани посткросъри има в САЩ - 21 355, следвани от 12 155 членове от Китай. В Европа най-многобройни последователи ще намерите във Финландия – 10 882, и Германия - 9178 души. По отношение на изпратените картички най-запалени по идеята са финладците с 563 660 изпратени картички, следвани от американците с 411 768 картички. България се нарежда на 55-о място със скромните 120 посткросъри и 52-ро място с 3251 изпратени картички. Първият регистриран е отпреди четири години, а последният посткросър се е регистрирал едва преди 18 дни. (Информацията е към момента на написването на този текст, разбира се.)

Импровизираното ми разследване даде интересни резултати: съдейки по името и описанието от профила на първия регистриран български посткросър, това е Милена Златарова – един от доайените на друг световноизвестен проект за нетрадиционно общуване, буккросинга. (Размяната на книги на случаен принцип, при която оставяте книга на обществено място и/или я разменяте с друг регистриран потребител.)

За тези, които ходенето до някоя пощенска станция в работно време се оказва трудно начинание, има интересна опция. Имате възможността да качите снимка, която срещу цената на пощенските разходи ще бъде разпечатана и изпратена по пощата от ваше име до съответния получател.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ogniancho avatar :-P
    Оги Ковачев
    • + 6

    вече съм регистриран и първата картичка ще лети за Руската федерация!

    Нередност?
  • 2
    katkat052 avatar :-|
    katkat052
    • + 5

    моята до Орландо, Щатско :)

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    vesi
    • + 4

    Статията е наистина интересна, обичам да чета качествени материали.Поздравления!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал